Uued joogid

A / B / C / E / G / H / L / M / N / P / T / W / X /

N

Noilly Prat

ETS Noilly Prat&Cie, Prantsusmaa

Noilly Prat on prantsuse vermutite lipulaev, Languedoc´i maakonnas Marseillane´is suure hoole ja mitmekülgse aeganõudva menetlusega valmistatud tipptoode. Noilly Prat’i hindavad kõrgelt professionaalid, parimad baarmenid ja tippkokad.

Noilly Prat on kuiv vermut. Ta sobib jahutatult aperitiiviks kas puhtalt, soodaveega või klassikalise Dry Martini komponendina. Paljude arvates sünnib õige Dry Martini kokteil üksnes Noilly Prat`st. Kuiv vermut kuulub ka söögitegemise juurde.

Noilly Prat´i kasutatakse nii klassikalistes toiduretseptides kui uute maitseelamuste otsinguil, enamasti koos kala, vähiliste või valge lihaga

Prantsuse vermut 1813. aastast, autor herbalist Louis Noilly. Müüdud selle nime all alates 1843, kui Noilly alustas koostööd oma väimehe, kaupmees Claudius Prat’ga. Veini baas tuleb ‘Picpoul’ (80%) ja ‘Clairette’ (20%) viinamarjadelt, mis kasvavad aedades Marseillani tootmiskeskuse lähedal Vahemere rannikul Montpellier’st edelas. Veine laagerdatakse 18 kuud tammetünnides, aasta sellest on need väljas, kõrgete suvetemperatuuride ja mõnede külmade käes. Selline töötlus pärineb 19.saj avastusest, et veinid, mis veeti laevaga tünnides Kariibi saartele (mis on alati olnud oluline vermuti turg) tekil ja mis olid suurte temperatuuri ja niiskuse muutuste vallas, saabusid sihtkohta paremas seisundis kui siseruumides olnud tünnides. Märgatav maitse, värvi ja bouquet paranemine oli toimunud. Segamisel lisatakse mistelle – käärimata viinamarja mahl, koos väikeste koguste sidruni ja vaarika eaux de vie’ga. Lõplikku maitsestamist kirjeldab firma nii: “20 erinevat taime ja ürti, millest enamus on looduslikud rahustid, mis aitavad pingest vabaneda. Kummeli kogus on kõige suurem, lisaks nelk, muskaatpähkel (uinuti) ja musta leedri viljad, koriander, maarjaohakas ja kollane emajuur (toonik).”