Mõõtude tabelid

Kokteilide – segujookide valmistamisel tuleb kasutada erinevaid koguseid alkohoolseid jooke ja muid ingrediente. Eestis kõige laialdasem kasutusel olev mõõtühik on centiliiter, kui kui kasutate teiste riikide kokteiliraamatuid, esinevad seal muud mõõtühikud ning et Teil oleks kergem orienteeruda, selleks järgmised tabelid.

Mõõdud

dash

bl     

tl        

spl    

oz      

ml

1 dash

X

1/3

1/6

1/18

1/36

0,81

1 baarilusikas,bl

3

X

½

1/6

1/12

2,43

1 teelusikas, tl

6

2

X

1/3

1/6

4,91

1 supilusikas

18

6

3

X

½

14,75

1 ounce ( oz ), 1 pony

36

12

6

2

X

29,5

1 milliliiter

0,81

1/3

1/5

1/15

1/29

X

Inglise vedelike unts = 28,4 ml

Ameerika vedelike unts = 29,6 ml

Väikseimad mõõtühikud on järgmised :

drop ( tilk )
dash = 4-5 tilka ( erinevates riikides kõigub tilkade arv 3-10 )
splash = 2 dash´i

Mõõtühikud Oz ( untsides ) Briti mõõdustik, l USA mõõdustik, l
Gill

5

0,142

0,118

Pint

20

0,568

0,472

Quart

40

1,135

0,946

Gallon

160

4,54

3,78

Meetrimõõdustik

10 ml = 1 cl ( centiliiter )
10 cl = 1 dl ( detsiliiter )
10 dl = 1 l ( liiter )

Alkohoolsete jookide kangused

Jookide kanguse määramiseks on kolm mõõtkava.
· Gay – Lussac ( nüüd OIML skaala ), kasutusel kogu Euroopa Liidus. Näitab , mitu protsenti alkoholi mahuliselt on vedelikus.
· Sikes´i skaala, kasutusel Suurbritannias ja Briti rahvaste ühenduses.
· Ameerika ehk Trailles´i skaala.

Joogid                       Lauavein Kangestatud vein Põhialkoholid Absoluutne alkohol
Gay Lussac

 10

20

40

100

Sikes

17,5

35

70

175

USA

20

40

80

200

Lihtne on valmistada kokteile, kui retseptides on kindlad mõõtühikud, aga kui tuuakse ära jookide kogused murdosades, siis võib tekkida probleeme.

Toon ära kaks tabelit – üks kokteilide valmistamiseks ja teine segujookide jaoks.
Antud tabelites on kokteiliklaasi valmistatava joogi koguseks võetud 9 cl ja long drink klaasi joogi koguseks 30 cl.
Üldine reegel on aga järgmine, kui on vaja valmistada segujook retseptuuri järgi, mis on ära toodud murdosades – tehke kindlaks, kui suure koguse jooki soovite valmistada ja korrutage see murdosa lugejaga, siis jagage nimetajaga ja saategi koguse, mida tuleb hakata mõõtma.
Näiteks on teil vaja kallata jooki retsepti järgi 3/5 . Soovime teha joogi suurusega 6 cl ehk siis tuleb antud jooki valada : 6 x 3 = 18 : 5 = 3,6 cl. Ülejäänud 2/5 jooki = 2,4 cl ja kokku saame : 3,6 + 2,4 = 6,0 cl, mida oligi vaja tõestada.

Jook       

Kokteil ,9 cl     

Long drink, 30 cl

Murdosa         

cl

cl

1/10

0,9

3

2/10

1,8

6

3/10

2,7

9

4/10

3,6

12

5/10

4,5

15

6/10

5,4

18

7/10

6,3

21

8/10

7,2

24

9/10

8,1

27

10/10

9,0

30

 

1/3

  3

10

2/3

6

20

3/3

9

30

 

1/4

2,25

7,5

2/4

4,5

15

3/4

6,75

22,5

4/4

9,0

30

 

 1/5

 1,8

 6

 2/5

 3,6

 12

 3/5

 5,4

 18

 4/5

 7,2

 24

 5/5

 9,0

 30

 

Alkohoolsete jookide säilitamistingimused

Alkohoolsed joogid

Ruumide temperatuur

Lahjad liköörid

10 – 15°  C

Kangestatud veinid

10 – 15°  C

Punased lauaveinid

10 – 15°  C

Roosad, valged lauaveinid, vahuveinid

7 – 10° C

Alkoholivabad joogid

7 – 10°  C

Õlled

5 – 8°  C

 

Jookide jäätumistemperatuurid

Lahjad veinid

 -4…..-7° C

Kangestatud veinid

 -6…..-16° C

Kanged alkohoolsed joogid
32%

 -16° C

38%

 -21° C

45%

 -27° C

 

Jookide serveerimistemperatuurid

Mineraalveed, gaseeritud veed, heledad õllesordid

 8 – 10° C

Coca cola, pepsi, fanta

 6 – 8° C

Tumedad õllesordid

 10 – 12° C

Kuiv noor valge vein, poolkuiv šampanja ja vahuvein

 8 – 10° C

Valged margiveinid, magus šampanja

 10 – 12° C

Magusad valged lauaveinid

 8 – 10° C

Kerged punased, roosad lauaveinid

 10 – 12° C

Täidlased punased lauaveinid

 18° C

Kuiv šampanja ja vahuvein

 7 – 9° C

Punane vahuvein

 8 – 10° C

Valge portvei

 10° C

Punane portvein

 12? C

 

Vintage port

 17 – 19°  C

Madeira, magus heres

 15 – 17°  C

Kuiv heres

 8 – 10°  C

Ürdiliköörid

 12 – 13°  C

Liköörid, konjakid, brändid

 18°  C

Viin, d?inn

 6°  C

 

Tabel  abistamaks pousse café  valmistamisel

Bols  liköörid

Liköörid Alkoholisisaldus mahu-% Suhkrusisaldus g/l
 Amaretto

 24

272

 Apricot Brandy

24

 235

 Blue Curacao

21

250

 Cherry Brandy

24

277

 Coconut

17

187

 Coffee

24

280

 Créme de Bananes

17

306

 Cacao brown

 24

 340

 Cacao white

 24

 302

 Créme de Cassis

 17

 410

 Dry Orange

 24

 255

 Gold Strike

 50

 266

 Kirsch

 38

 105

 Kiwi

 17

 300

 Lychee

 17

 225

 Maraschino

 24

 340

 Melon

 17

 190

 Parfait Amour

 24

 300

 Peach

 17

 248

 Peppermint green

 24

 263

 Peppermint white

 24

 262

 Raspberry

 17

 300

 Red Orange

 17

 250

 Strawberry

 17

 350