Garneer ja kaunistus

Teie kokteili väljanägemine on peaaegu sama tähtis kui kokteili maitse,ja teame ,väljanägemine sôltub sellest, kuidas te jooki garneerite ja kaunistate.
Siin on kaks koolkonda – minimaalne (üks kirss, kui just peab) ja eksootiline (joogini jôudmiseks tuleb hulk vaeva näha).Ideaal on kuskil nende vahel. Pidage ainult meeles, et garneer ja kaunistus peab joogile juurde andma, mitte tema väärtust kahandama.

Garneerimine.

On kindel erinevus segatud jookide garneeringute ja kaunistuste vahel. Termin ” garneering ” käib tavaliselt söödava
puuvilja- või juurviljatüki kohta, mida kasutatakse joogi lisandina.
Tavaliselt see kas lisab joogile maitset, vürtsi või värvipoolest kontrasti, mõnikord mõlemat. Heaks näiteks garneeringust, mis lisab joogile nii värvi kui ka maitset, on tikk selleriga Bloody Mary-s ( verine Mary ).
Maitset lisavaks garneeringuks on näiteks apelsinilõik Negronis.
Võib kasutada peenikest liistu õhukest tsitruskoort, mida pressitakse joogi kohal, et saada kätte koores olevat naturaalset õli ( see on väga tugeva aroomiga ja lisab palju joogi maitsele ). Kooretüki võib kas panna joogi sisse või mitte ( seda nimetatakse mõnikord ” vürtsitamiseks ”).

Teine võimalus joogi garneerimiseks söödava ainega on klaasi serva katmine ” härmatisega ”.
Selle tegemiseks niisutatakse klaasi serv väikese puuviljatükiga või kastetakase ” härmatavasse ” ainesse, milleks võib olla suhkur, sool, kohvi- või šokolaadipulber või mõni teine söödav aine.
On vaja märkida, et I. B. A. võistlustel peavad kõik garneeringud alati olema söödavad.

Kaunistused.

Kaunistused on mittesöödavad lisandid näiteks fantaasiaküllased kokteilitikud või segamispulgad, kõrred ning mõnikord isegi väikesed plastmassist loomakesed või päikese (vihma)varjud. Kui tikkude, segamispulkade ja kõrte kasutamine on tavaline, siis plastmassist loomade ja päikese-vihmavarjude kasutamine ei ole laialt levinud ning leiab tavaliselt kasutamist vaid spetsiaalsete jookide juures.
I.B. A. võistlustel võib kasutada vaid tikke, segamispulki ja kõrsi.
Segamispulkade ja kõrte valimine ei ole juhuslik. Näiteks aitab eredavärviline kõrs kaunistada valget jooki, kuid valge kõrs selles joogis ei pääseks üldse mõjule.
Joogi garneerimisel või kaunistamisel mistahes vahendiga tuleb alati meeles pidada tähtsaimat reeglit, et lisandid ei tohi erineda joogi enda kvaliteedist.
Ärge kunagi lähtuge joogi müümisel garneeringute ja kaunistuste kvaliteedist ning ärge kunagi valmistage jooki kalli puuviljasalati peale !

Tsitrusviljad

Tsitrusviljad on äärmiselt mitmekülgsed, mis puutub kokteilide garneerimisse. Võib asetada lihtsalt lõigu klaasiäärele või eksperimenteerida keerulisemate dekoratsioonidega nagu spiraalne koor või puuviljast lõigatud lilled.
Valige puhta, tiheda koorega ja eelistatavalt mitte vahakihiga puuviljad. Alati peske need enne garneeringute tegemist ja jälgige, et nuga oleks terav.
Joogist võib tulla tõeliselt meeldiv lisades sellele lihtsalt paar tähekujulist tsitrusvilja väljalõiget pinnale hõljuma.
Sidrun, laim ja apelsin on tähtsamad.

Puuvili peab olema värske, kahjustamata ja teda on soovitav pesta veidi enne serveerimist. Kui valmistate puuvilja ette varem, hoidke teda kaetuna külmkapis vôi jääl.
Puuviljalôigud – kui lõik on mõeldud ujuma joogi pinnal, lõigatakse see väga õhuke.
Kui lõik kinnitatakse klaasi ääre külge, sobib paksem lõik paremini.
Sôlm – lõigake puuviljakoorest pikem laast. Siduge õrnalt sõlme ja laske sõlm joogiklaasi.
Ühesilmuseline sidrunisilmus – pesta ja kuivatada sidrun ning eemaldada sellest üsna pikk kooreriba (umbes 7,5 – 10 cm) uuristusnoaga. Eemaldada valge kooreosa, siis seo lõdvalt ühte riba otsa sõlm. Hoides sõlme ühes käes, tooge ettevaatlikult pikema ribaosa “saba” läbi sõlme ja tõmmake sõlme pingule nagu silmust tehes.
Siis laske kaunistus kokteili, lisaks oliivile või kirsile.
Sidrunikoore silmus – võtke tervikliku kujuga, õhukese ja sileda koorega sidrun. Peske ja kuivatage puuvili. Uuristusnoaga lõigake kogu sidrunilt üks pikk riba ja eemaldage
kogu valge külgejäänud kooreosa, kraapides see noateraga. Nüüd siduge lihtsalt silmus, millele jäävad pikad lahtised ribad. Asetage see kokteilipulgaga klaasi äärele või laske punšivaagnasse hõljuma.
Vürtsitatud puuvili – nelgiga üleriputatud sidruni või apelsini poollõik on ideaalne hõõgveinide või kuumade toddy´de puhul.
Spiraal – kasutades teravat koorimisnuga või juurvilja koorijat, lõigake koor puuvilja ümbert ühe ribana. Ärge lõigake kibedat valget kooreosa.
Pika sidrunikoore spiraali tegemine – peske ja kuivatage siledakooreline sidrun. Eemaldage uuristusnoaga pidev kooreriba tervelt sidrunilt. Hoidke spiraali ühes käes. Pange paar jääkuubikut puhtasse highballi- klaasi ja laske riba spiraalina ringselt klaasi. Iga ringi järel lisage pisut jääd, spiraali toetamiseks, kuni terve riba on keerutatud ümber siseseina, ja klaas valmis kokteili vastu võtmiseks.
Apelsini spiraal– võtke sileda koorega apelsin. Peske ja kuivatage see. Uuristage pidev joon umbes kolmandiku apelsini ümber. Lõigake ära uuristatud osa apelsinist, jälgige, et ei katkeks välja uuristatud riba. Siis lõigake apelsinist lõik, mille külge riba kinnitub. Eemaldage veerandik lõigust, riba algus jääb sektori äärde. Tehke ettevaatlikult väike sisselõige riba ja viljaliha kokkupuute kohale, millega garneer klaasi külge kinnitada. Põimige kooreriba klaasi alaosa ümber. Sama võib teha ka laimi,sidruni või isegi greipfruudiga.
Lühike apelsinikoore riba – võtke terve, õhukese koorega apelsin. Peske ja kuivatage puuvili. Kasutades uuristamisenuga lõigake umbes poolelt apelsinilt pidev kooreriba. Eemaldage sellelt terava noaga külge jäänud valge koorekiht, mis võib kibedat maitset tekitada. Siis keerake kooreriba spiraaliks pöidla ja nimetissõrme vahel ning laske kokteili.
Apelsini tükeldamine – lõigake apelsinilt ülaosa ja asetage see lõikelauale seisma. Terava noaga eemaldage koor ja valge sisekoor. Võtke apelsin ühte kätte, hoidke seda kausi kohal ja lõigake sisse mõlemale poole apelsini looduslikule vaheseinale. Laske kiilul kukkuda kaussi. Jätkake, kuni kõik viilud on eraldatud.
Twist – pikk laastuke puuvilja koorest ,mis on keskelt väikeseks spiraaliks väänatud, tavaliselt lastakse joogi sisse kukkuda.
Laastuke (zest) – väike õhuke tükk tsitruse koort, võimalikult vähese koorealuse valge kihiga. Sellest pigistatakse kokteili sisse sidruniõli ja lastakse soovi korral ka kooretükk klaasi.
Väänatud lôigud – kasutage kokteilitikku, et hoida lõiku “s” kujulisena. Kasutage erinevaid puuvilju (näiteks laimi ja apelsini), mis on efektsem. Värvitooni andmiseks kasutage kirssi tiku otsas.
Sidruni,laimi ja kirsi puri – parima tulemuse saamiseks on kõige parem kasutada varrega maraskiino kirsse.Valige samasuguse suurusega sidrun ja laim (et valmisgarneer oleks proportsionaalne). Siis lõigake terava noaga õhuke viil mõlemast tsitrusest. Asetage laimilõik sidrunilõigu peale ja maraskiino kirss nende peale. Torgake kokteilitikuke läbi kahe puuviljalõigu üheltpoolt, siis läbi kirsi ja lõpuks läbi kahe puuviljalõigu teiseltpoolt, et garneer tugevalt koos seisaks.
Valmis garneeri võib asetada üle klaasi või lasta lihtsalt valmis kokteili.
Apelsini ja sidruni lõik mündi ja maraskiino kirsiga
Selle garneeringu tarvis läheb vaja apelsini, sidrunit, maraskiino kirssi koos varrega ja värskeid mündi oksakesi. Apelsin peab olema suurem kui sidrun.
Lõigake õhuke viil sidrunist ja apelsinist ja tehke mõlemale sisselõige kuni keskpaigani. Kui seda varem juba ei ole, tehke maraskiino kirssi terava noaotsaga auguke, millesse mündilehed asetage. Siis tehke väike sisselõige kirsi vastaspoolele ja asetage apelsini ja sidrunilõik koos kirsiga klaasi äärele.
Apelsinikoore lokikesed
Peske ja kuivatage siledanahaline eredavärviline apelsin. Eemaldage aedviljakoorijaga lai kooretükk apelsini ümbert. Lõigake umbes 5 cm pikkune tükk koorest, eemaldage valge kooreosa ja tasandage välisküljed nelinurkseks ja siis lõigake pikisuunas nii õhukesed lõigud kui võimalik.Nendest saavad kaunid lokikesed näiteks kooremütsile kohvil.

Apelsini tagurpidi pööramine

Võtke kaks väga õhukese koorega siledat apelsini, üks väiksem kui teine. Peske ja kuivatage puuvili. Lõigake mõlemalt ülaosa ära ja terava noaga vabasta sisim koore küljest, siis kraapige kõik viljaliha välja, et koor jääks seest võimalikult puhas. Pöörake väiksema apelsini koor tagurpidi ja suruge ta väga ettevaatlikult teise apelsini koore sisse – nii on see valmis kasutamiseks kokteilinõuna
Kahekordne apelsinivoldik koriandriga
Selleks võtke värsked koriandrioksakesed, terve koorega apelsin ja kokteilipulk kaunistuse koos hoidmiseks. Lõigake terava noaga kaks apelsinilõiku, asetage nad üksteise peale ja tehke mõlemale sisselõige kuni keskpaigani. Hoides mõlemat lõiku koos, keerake nad s kujuliseks voldikuks ja torgake neist kokteilipulk läbi .Lisage koriandrioksake.
Mustika ja sidruni voldik
Võtke selleks sidrunilõik, 4 ühesuurust mustikat ja kokteilipulk garneeringu kooshoidmiseks. Lõigake sidrunilõik pooleks. Lükake mustikas kokteilipulga otsa, siis pool sidrunilõiku, nii et pulk läbib koort lõikejoone lähedal. Lükake pulgale teine mustikas ja väänake sidrunilõik purjena selle umber. Korrake sama teise lõigupoolega, et lõpuks tuleks s kujuline moodustis sidrunilõigust.
Ananassist jooginõu valmistamine
Võtke väike küps ananass ja lõigake umbes kolmandikuvõrra pealtpoolt maha. Terava noaga lõigake viljaliha sisekülgedelt. Siis eemaldage see lusikaga, koor jääb ideaalseks jooginõuks mitmesugustele kokteilidele. Ärge viljaliha minema visake, sellest võib valmistada maitsva puuviljapüree mikseris.
Virsikute püreestamine
Värskeid puuvilju kasutades võtke küpsed terved virsikud, eemaldage koor, poolitage need ja võtke südamik välja. Samuti võite kasutada konserveeritud virsiku poolikuid. Asetage puuviljad nailonsõela klaasnõu kohal. Lusika tagaküljega pigistage vili aeglaselt läbi sõela klaasnõusse eemaldades aegajalt viljaliha sõela alt, kuni soovitud püreehulk kausis.
Sidrunite pigistamine limonaadi jaoks
Võtke õhukese koorega sidrunid, kuna need on tavaliselt mahlakamad ja nende puhul on kergemini märgata, kas nad on küpsed. Peske ja kuivatage nad enne riivimist või töötlemist. Siis lõigake nad pooleks ja suruge mõlemat poolt tugevalt käsipressi vastu, pöörates neid käes edasi-tagasi. Käsipress on tehtud nii ,et mahla ärakallamisel jäävad seemned sellesse.
Erinevaid variante puuviljadega.
Kokteili garneer ja kaunistus peaksid rõhutama kokteili välimust, mitte aga rikkuma seda. Nii et garneeri ja kaunistust valides tuleks arvestada serveerimisklaasi suurust ja valmistatava joogi tulevast väljanägemise kohasust. Puuviljad pole muidugi igal aastaajal kättesaadavad, aga võib kasutada nii värskeid kui kompotivilju, sõltuvalt mida parajasti müüakse. Lihtne punasesõstrakobar rippumas klaasi servalt või kobarake külmutatud viinamarju võib olla piisavalt efektne garneer.
Joogi koostist peegeldavate puuviljade valimine ja sobivate värvide valimine kuulub joogile viimase lihvi andmise protsessi.
Enamike kokteilide jaoks on õnnestunum valik lihtne garneer. Muidu muutub joogi väljanägemine ülekoormatuks ja sobimatuks.
Te serveerite jooki, mitte hamburgerit.
Banaan
Banaaniga on sobiv garneerida troopilisi kokteilisegusid. Valige terve, kahjustusteta ja märkideta vili. Ärge koorige banaani, lõigake paksud viilud ja kastke need värskesse sidrunimahla, et nad ei tõmbuks pruuniks enne kasutamist.
Banaanilõigud pulga otsas
Võtke terve vigastustesta banaan. Koorige see ja lõigake 1,25 cm suurusteks lõikudeks .Niisutage lõigud sidrunimahlaga, et takistada nende värvimuutust õhu käes. Lükake viilud kokteilipulgakese otsa ja jaotage vahed võrdseks. Peale raputage riivitud muskaatpähklit.
Kirsid
Maraskiinosid vôi kokteilikirsse kasutatakse värvide (isegi sinise) saamiseks. Nad vôivad ujuda kokteili pinnal, asetseda mitmekaupa või üksikult klaasi serval, või olla torgatud kokteilitiku otsa, mis on põiki üle klaasi asetatud. Samuti võib värskeid kirsse riputada klaasi äärele.
Kirsi,apelsini ja ananassi garneer.

Ühe garneeri jaoks võtke kaks ananassilehte, sektor ananassiviilust, pool apelsinilõiku ja kirss .Läheb vaja veel kokteilipulka või ora, et need kõik kokku kinnitada. Kõigepealt lükake kirss pulga või ora (´mõõk´) otsa, siis apelsinilõik, ananassisektor ja lõpuks kaks ananassilehte. Asetage garneer tasakaalu üle klaasiääre ja lahutage ananassilehed V kujuliseks.
Kiivi
Lõigake ringid või pikkupidi viilud ja asetage sisselõikega klaasi äärele.
Võtke terve, küps ja ümmarguse kujuga kiivi. Peske ja kuivatage puuvili ja lõigake see õhukesteks viiludeks jättes koore alles Koore võib eemaldada kui tahad lõigu joogi pinnale ujuma jätta.
Melon
Värske melon lõigatakse pallikesteks ja torgatakse kokteilitiku otsa. Soovitav troopiliste jookide juurde.
Melonipallikeste tegemine
Võtke küps löökideta vili ,lõigake pooleks ja eemaldage seemned. Melonipallide lõikajaga lõigake viljaliha välja surudes lõikurit viljalihasse, pöörates 3600 ja eemaldades pallikese. Tehke nii kogu meloni külje ulatuses, koputades palle kaussi kuni soovitud arv on täis.
Ananass
Ananass on suurepärane serveerituna long drinkide juurde, mis on suuremates klaasides. Lõigake kolmnurgad või pikad odakujulised kiilud. Kinnitage kirss, maasikas ja/vôi värske piparmündileht ananassitüki külge kokteilitikuga. Sobib puuvilja kokteilidele.
Ananassi ,banaani ja porgandi garneer.
Lõigake ananassiviilust tiivikukujuline kiil. Siis lõigake viilud banaanist, jättes puuvilja koorimata, samuti kooritud porgandist. Niisutage ananassi ja banaani sidrunimahlas, et takistada õhu käes värvuse muutumist. Lükake ananassikiil kokteilipulga otsa, siis banaanilõik ja porgandilõik. Nende vahele torgake porgandioksake, mis annab garneerile tema lõpliku kuju.
Maasikad
Peske hästi enne kasutamist, kuna nad võivad mullased olla. Lõigake väike lõhe ja asetage klaasi ääre peale, või tehke mitmeid sisselõikeid, mis loob tiiviku efekti.
Maasikalõik lehtedega
Terava noaga lõigake maasika keskelt lõik jättes lehe selle külge. Selle lõigu võib asetada klaasi äärele, toeks võib panna kokteilipulga
Maasika šerbeti kuubikud
Täida jääkuubikute vorm maasika šerbetiga ,kasutades lusika tagakülge šerbeti täielikuks vormi pressimiseks. Pange vorm tagasi külmikusse, et see jäätuks kõvaks. Kasutage šerbetikuubikuid põneva alternatiivina tavalisele jääle.
Maasika tiivik
Võtke terved ,normaalse kujuga maasikad, millelt on lehed eemaldamata. Peske ja kuivatage need, siis lõigake väga terava noaga vertikaalsed lõiked maasikasse, mis algavad paralleelselt alaosast. Jälgige, et te ei lõika lõpuni ega ka mitte lehest läbi. Tehke nii umbes 5 lõiget.tiiviku moodustamiseks. Asetage maasikas lõikelauale ja avage ettevaatlikult sisselõiked tiivikuks. Seda garneeri võib lihtsalt klaasi äärele riputada või ääre kohale läbistatuna kokteilipulgast.
Mango ja maasikalõigud
Võtke terve küps, kuid tugeva koega aedviljad. Peske ja kuivatage need .Eemaldage lehed ja lõigake maasikad pikisuunas. Mangolõikude tarvis hoidke vilja ühelt poolt ja lõigake sellest umbes kolmandik lahti. Mangol on üsna suur seeme, nii ei saa teda
poolitada nagu teisi puuvilju. Nüüd lõigake kolmandikosa kiiludeks ja tehke väike sisselõige kiilu ülaossa väliskoore suunas. Samuti tehke sisselõige maasikalõigu lehepoolsesse ossa. Siis riputage viljad klaasi ääre külge .
Mango ja puuviljalehtede garneer
Lõigake viil küpsest mangost ja lõikuge see õhukesteks kiiludeks .Terava noaga lõigake umbes 3,5 cm kauguselt ühest kiilu otsast teravnurkne viljalihatükk. Teil läheb tarvis ka ananassilehte, kollast kokteilikirssi ja kokteilipulka (mõõka).
Kõigepealt lükake kirss kokteilimõõgale, siis virsikulõik ,kaks ananassilehte ja lõpuks teine virsikulõik. Lõpuks asetage mangolõik klaasi äärele ning balanseerige mõõk sinnasamasse.
Rohelise ja punase õuna siksakid
Võtke punane ja roheline õun, mis on kujult ja suuruselt võimalikult sarnased. Peske ja kuivatage need. Lõigake kaks veerandit mõlemast värvist ja viljaliha värvuse muutumise takistamiseks niisutage seda sidrunimahlaga. Lõigake terava noaga õuna koorepoolselt küljelt kiil, siis lõigake algupärasest veerandist väiksem kiil. Võite jätta garneeri lihtsalt kahest kiilust koosnevaks, või jätkata lõikamist 4 – 5 kiiluni. Tehke sama teise õunaga, siksaki kokkupanemisel asetage eri värvi kiilud vaheldumisi kuni garneer on valmis. Kinnitage see klaasi külge kokteilipulgaga või tehke viljalihasse väike sisselõige ja riputage klaasi külge.
Õunasüdamiku eemaldamine
Peske ja kuivatage puuvili, eemaldage saba. Lükake südame-eemaldaja tugevalt õuna sisse kohast, kust eemaldasite saba. Lükake see tipust põhjani, pöörake 3600 ja tõmmake süda välja võimalikult väikesena. Siis kallake sidrunimahla auku õunas, et vältida viljaliha kolletumist enne kui garneerima hakkate.
Õunatiivik
Peske ja kuivatage terve koorega õun . Lõigake see veerandiks ja eemaldage südamik. Siis lõigake 3 – 4 lõiku veerandi pikisuunas lahti , jättes need ülaosast ühendatuks.Viige lõigud tiivikukujuliseks.
Teisi kaunistusi.
´Troopilisemad´kokteilid, mis koosnevad eksootilistest koostisosadest, nagu näiteks Pina Colada, tunduvad nõudvat üsna eripärast serveerimist. Värvide ja kujude valik alates melonist, ananassist, kookospähklitest, täheviljast ja mangost kuni imepärase musta ja rohelise kontrastini kiivis on nii lummav, et isegi kõige tugevama tahtejõuga isik ei suuda vastu panna kiusatusele.
Lihtsad igapäevased puuviljad nagu õun, võivad samuti osutada osavalt lõigatuna põnevateksgarneeringuteks, väikestest kirsitomatitest saab lõigata kauneid roose. Läheb vaja pisut kannatlikkust ja hoolikust, et neid valmistada. Uuristatud kurgiviil joogi pinnal ujumas on samuti väga dekoratiivne.
Kurk
Puhastage koor korralikult ja lôigake kurk pikkadeks kepikesteks vôi koor ôhukeseks spiraaliks. Sobib täiuslikult cool drinkidele, nagu pimm´s.
Kurgirattad
Peske ja kuivatage kurk. Uuristusnoa abil lõigake välja mõõda kurgi külgi jooksvad jooned, jälgige et vahed jääksid ühesugused. Välja uuristatud kooreribasid võib samuti dekoratsiooniks kasutada, kas siis sõlme seotuna või highballi klaasi äärele riputatuna. Kui olete kurgi uuristamise lõpetanud, lõigake see õhukesteks viiludeks, mida võib klaasi ääre külge kinnitada.
Värske piparmünt
Kinnitage piparmündioksake kokteilitikuga tsitruse lõigu, maasika vm. puuvilja külge.
Kookospähkli viilude ettevalmistamine
Kookospähkel peab olema raske ja et raputamisel oleks kuulda rohke piima olemasolu. Purustage kaks auku kookose ülalosas, laske piim välja ja küpsetage kookost tagasihoidlikus kuumuses 15 minutit. Küpsetamine aitab viljalihal koore küljest irduda ja siis on seda kergem suurteks viiludeks lõigata. Purustage koorik kui pähkel on jahtunud ja eemaldage viljaliha noaga. Lõigake eemaldatud viljalihast pikad viilud dekoratsiooniks.
Lilled, lehed, taimed ja vürtsid
On mitmeid variante kuidas taimede lehti ja õisi ühendada terviklikuks joogi kaunistuseks. Oma loomupärase lihtsuse tõttu võib juba üksik orhideeõis selle ülesande täita. Võib ka kroonlehti panna joogi pinnale ujuma – tulemus on muinasjutuline.
Kui olete otsustanud garneerida jooki viljadega, näiteks maasikatega, miks mitte siis lisada ka maasikaõisi ja lehti? Sama põhimõte kehtib ananassi tükkide kasutamisel – ananassilehed oma dramaatilise kujuga annavad kaunistusele lõpliku lihvi.
Lehtede kasutamisega ei piirduta ainult magusate või aromaatsete jookide puhul; võib julgelt kasutada sellerilehti sellerivarre tipus vürtsikamate jookide korral nagu näiteks Bloody Mary.
Taimed ja taimelehed kombineeruvad kauniks terviklikuks läbisegi kasutatuna – loorberilehed koos erinevate vürtsidega võivad valmis joogile lisada salapärasust. Proovige dekoreerida kaneeli, nelgi , muskaatpähkli, piprateradega – õiges kohas võivad need vürtsid juba niigi heast kokteilist veelgi võluvama teha.
Šokolaadi lehed
Võtke rikkumata kujuga terved lehed, peske ja kuivatage need korralikult. Sulatage umbes 60 gr šokolaadi ja värvige pintsliga lehe väliskülg nii, et see täielikult šokolaadiga kaetud saaks. Asetage värvimata küljele hanguma. Kui kõik lehed on kaetud, külmutage neid umbes tunni jagu. Kui šokolaad on kõvaks muutunud, eemaldage leht sellelt. Kasutage šokolaadilehte kaunistusena.

Taimeleotise tegemine
Paljusid värskeid taimi võib kuivatada ja kasutada taimeteede valmistamiseks. Selleks sobivad hästi piparmünt, rosmariin ja till. Koguge taimed väikestesse puntidesse ja siduge vartpidi ühte taimevarrega. Riputage pundid tagurpidi jahedasse, pimedasse ja õhurohkesse ruumi kuni nad kuivavad. Asetage purustatud kuivatatud lehed kannu ja valage üle just keedetud veega. Laske seista 5 minutit, siis kurnake vedelik tassi. Nüüd võite kohe juua.
Katted

Koorekokteilidele
(nagu Brandy Alexander) Raputage värskelt riivitud muskaatpähklit vôi kaneelipulbrit.
Kohvijookidele sobib
äsjariivitud šokolaad raputatuna koorele (näiteks Mexican Coffee).
Äärised
Härmatise valmistamine on tehnika, mis võimaldab teha klaasi ääre ümber soolast või magusat äärist.
Äärised annavad jookidele professionaalse viimistluse. Neid on kõige parem teha traditsioonilistele kokteiliklaasidele.
Äärise tegemiseks võib kasutada erinevaid aineid. Reeglina kasutatakse selleks soola või sellerisoola. Magusa äärise jaoks kasutage kergelt vahustatud munavalget.
Suhkru või kookospähkli värvimiseks raputage neile toidu värvipulbrit. Muud võimalused on segada suhkur kohvi või šokolaadipulbri või kaneeliga.
Soolaste ääriste puhul nagu seda tehakse Salty dog´ile (soolane koer) või Margarita´le juuakse kokteil tavaliselt koos äärisega, samas kui magusamad äärised täidavad rohkem dekoratsiooni rolli ja neid serveeritakse kõrrega.

· Hoidke klaasi varrest ja kastke äär sidrunimahla sisse (või hööruge sidrunitükiga klaasi äärt).

· Siis katke väikese taldriku pind ühtlaselt soola või suhkruga (vastavalt kas jook on magus või mitte) ja kastke klaas sellesse, liigutades veidi ringikujuliselt.

· Sool või suhkur jääb klaasi külge.

· Võite klaasi äärt niisutada ka apelsinimahlas või mõnes siirupis,nagu mustsõstra vôi granaatõuna,mis tekitab äärisele kauni värvuse.

· Õrnema äärise saamiseks kastke klaas korraks kergelt vahustatud munavalgesse.

· Ärge proovige ääristada kasutades vett – suhkur või sool lahustub ära.

Garneeringute tähendused ja võimalused

· Hobuse kael apelsini, sidruni või laimi kogu koor lõigatud pideva spiraalina ja pandud rippuma klaasi äärelt
· Kaneelipulk sageli kuumades jookides ja toddy´des
· Kiil ( sidruni, laimi ) viljalt lõigatakse otsad, vili poolitatakse läbi pooluste, mitte keskelt. Mõlemad pooled lõigatakse 4 võrdseks kiiluks.
· Kokteilkirss joogi sisse või kokteilpulgale; klaasi äärele
· Mündileht sageli julep´ide kaunistus
· Oliiv asetage jooki või kokteilipulgale ( oliiv enne pesta )
· Poolik lõik puuvilja poolik lõik
· Poolik + spiraal poolik apelsini- või laimilõik ja selle spiraali lõigatud koor
· Pulga põimik tsitruselõigud kokteilipulgal, sagely koos kirsiga
· Puri terve tsitruselõik kokteilipulgal mastina sagely koos kirsiga
· Ratas puuvilja terve lõik
· Selleripulk asetatakse jookisegamispulgana
· Sisselõige lõige puuviljaviilus, et seda saaks klaasi äärele asetada
· Spiraal pikk tsitruskoor
· Sõlm lühike tsitruse koor sõlmeks seotuna
· Šokolaadi voolmed šokolaadi lõikamisel noaga; raputatakse joogi pinnale
· Tiivik viilutatud puuvilja iga lõik on osaliselt läbi lõigatud, et tiivikut moodustada
· Tolm jahvatatud muskaatpähkel, šokolaadipulber jm; joogi pinnal