Alkoholivabad segujoogid

Õunad ja õunamahl
Õun sisaldab väga väärtuslikke toitaineid, temas on inimorganismile vajalikke suhkruid, orgaanilisi happeid, mineraalaineid, vitamiine, pektiinaineid jm.

Õun on hea C- vitamiini ja pektiini allikas. Kui baaris on mahlapress, saate teha ise mahla. Värske , filtreerimata õunamahl on siiski saadaval ka enamikes supermarketites. Ostke sellist, mis just pressitud ja külmutatud plastpudelites; see on värskem ja aromaatsem kui konserveeritud või külmutamata pudelimahl.
Värskelt pressitud õunamahl, säilitusaineteta tehtud, seisab külmkapis nädala enne kui käärima hakkab. Kui ruumi on sügavkülmutis, võib säilitada sügise saagist pressitud värsket mahla. Plastpudelis säilib mitu kuud.

Aprikoosimahl või –nektar.

Rikkalik vedelik, sisaldab beeta-karotiini, kaaliumi ja vitamiine A, C, E, K , on valmiskujul saadaval supermarketites. Jälgige, et ostetav mahl oleks magustatud vaid teiste mahladega kui üldse. Võite ka ise valmistada mahlapressiga kui on aprikooside aeg.

Banaanid

Banaanid on mitmete mahedate segued oluline koostisosa. Need lisavad head maitset ja paksendavad segu. Külmutatud banana annab joogile jäise, frapee-sarnase konsistentsi. Külmutatud banaanide valmistamine on üsna lihtne. Banaan koorida, mähkida plastümbrisse ja panna sügavkülma. Seisab mitu nädalat. Banaane ei saa mahlaks pressida, aga saab kasutada mikseris. Need on kaaliumi ja vitamiinide A, B – kompleks, C, E rikkalikud allikad.

Marjad ( v.a. maasikad, jõhvikad )

Vaarikad, murakad, mustikad, pamplid, sinikad on kõik head C – vitamiini, magneesiumi ja kaaliumi allikad. Võite teha marjapüree oma mikseris või köögikombainis või pressida neist mahla tsentrifuug mahlapressis. Varuge marju kui on hooaeg. Need säilivad hästi külmutatuna. Enamik supermarketeid müüb külmutatud marju aastaläbi ja need sobivad meie retseptidesse.

Kirsid ja kirsimahl

Enamik kirsse, kui pole täpsustatud et haoud kirsid, on väga väikesed luuvuljad. Nad on head C – vitamiini ja kaaliumi allikad. Magustamata kirsimahl on küllalt magus ilma ühegi magusaineta, ainult sellist mahla on vaja siinsetes retseptides. Võite osta magustamata kirsimahla pudelis või siidrit supermarketeis. Võite valmistada mahlapressis ise kirsimahla, kuid on väga tutu kive eemaldada kirssidest ja saate vähe mahla pika pingutuse tulemusel.

Tsitrused ja tsitrusmahlad

Pole olemas midagi paremat kui värske tsitrusmahl. See on maitsev ja sisaldab rohkelt C, B1 – vitamiini. Elektrilised tsitrusemahlapressid on odavad ja lihtsad kasutada. Kõik siinsed retseptid vajavad värsket pressitud mahla. Kui tuleb asendada eelvalmistatud mahl, võtke mahl, millel silt “ Pole tehtud kontsentraadist “.
Mõned poed müüvad plastpudelites värskelt pressitud pastöriseerimata apelsini või greipfruudi mahla. Pisut kallis, kuid väärib oma hinda, sama hea mahl kui teeksite baaris, kodus.

Kookos

Kookospiim ja kookoskoor on mõlemad müügis. Kui jälgite oma kaalu, ärge liialdage kookosega, selles on palju rasva.

Jõhvikad

Jõhvikad sisaldavad palju C – vitamiini.
Kui antud retseptides on jõhvikamahla kokteil, mõeldakse sellist mahla, mis magustatud teiste puuviljamahladega ja on valmiskujul müügil. Ärge kasutage suhkruga magustatud või fruktoosirikka siirupiga maitsestatud jõhvikamahla.
Magustamata jõhvikamahl on väga kirbe, värske naksava maitsega. Kui jook on liiga magus, annab väike kogus lisatud magustamata jõhvikamahla meeldiva hapukuse.

Kiivi

Kiivimahl pole kaubanduslikult saadaval, aga kui teil mahlapress puudub, koorige ja püreestage kiivi köögikombainis või mikseris ja kurnake segu. Kiivid on head C- vitamiiniallikad.

Virsikud, nektariinid, ploomid.

Värske küps virsik või mahlakas nektariin on alati meeldiv nauding. Kui teil on mahlapress, siis on soovitav hooajal ise mahla valmistada. Neid vilju saab külmutada ( eemaldage südamik ). Paraku meil Eestis on saadaval importviljad ja reegel on, mida kaugemalt viljad tuuakse, seda enam kaotavad nad maitses.
Mahla ostmisel jälgige, et magustatud virsikumahl oleks maistestatud teiste mahladega, mitte suhkru või fruktoosirikka siirupiga. Ploomi ja nektariini mahlad on delikatessid, mis tuleb endal teha.

Pirn

Pirnidest saab head mahla mitmete jookide lisandiks. Tehke ise kui võimalik. Kui ei, on pirnimahl järjest enam saadaval poodides.

Ananass

Alati ostke 100% ananassimahla, millele pole lisatud magusaineid. Ananassimahl on ise küllalt magus. Kui ostate mahla metallkonservina, valage mahl klaaspudelisse ja külmutage. See aitab vabaneda metallkonservi põhjustatud lisamaitsest. Värske ananass on aastaringselt saadaval, ja kui on mahlapress – tehke mahl ise. Konserveeritud ananass sobib hästi retseptidele kuni see ei sisalda lisandeid. Ananass sisaldab B1 , C – vitamiine.

Maasikad. Maasikapüree. Maasikamahl.

Maasikapüree valmistamine:
Pool liitrit värskeid või külmutatud maasikaid. Maasikad pesta külmas vees , kui võtate värsked. Eemaldada varreoksad ja poolitada. Panna mikserisse ja püreestada ühtlaseks seguks. Saate ühe tassi püreed, mis seisab külmkapis ühe nädala , sügavkülmas minimaalselt kaks kuud.
Kasutades külmutatud amrju. Laske sulada enne mikserdamist.
Maasikad sisaldavad C, K vitamiine.

Kurk

Kurgi mahl on jahe, värskendav, kalorivaene, samuti rikkalik C, K vitamiinideallikas. Tuleb ise valmistada.

Ingver

Ingverijuur on kange ja terava maitsega. Väike kogus mahla piisab kauaks. Tuleb endal mahlapressis valmistada. Sisaldab B6 , C- vitamiine, hea digestiivide toonik.

Bitter – Lemon Soda ( mõru-sidruni soodavesi )

Suurepärane pikendaja, sobib puhtal kujul juua või jääle kallatuna. Juhul kui antud jooki pole saada, võite asendada gaseeritud sidrunijoogiga. Pisut magusam kui mõrusidrun, aga sobib asemele.

Mesi

Paljudes retseptides on mesi. Oma viskoossuse tõttu võib olla mesi raskesti käsitletav kui tehakse külmi joke. Kui baaris on mikrolaineahi, eemaldage meepurgikaas ja asetage purk 45 sekundiks mikrolaineahju. Mesi vedeldub, teda on kergem käsitleda. Samuti võib mett veidi lahjendada lisades pisut keevat vett, et vedelam saaks. Võib panna avatud purgi kuuma veega täidetud kastrulisse ja kuumutada, kuni mesi vedeldub.

Magustajad

Paljud retseptid väldivad rafineeritud suhkrut ja kasutavad hoopis mett või vahtrasiirupit. Proovige puuviljasuhkrut vm. naturaalseid magustajaid, mida poes küllaltki suures valikus. Kunagi ärge kasutage kuntslikke magustajaid nagu sahhariin.

Mikser

Elektrimikser on oluline paljude jookide korral. Ühe kiirusvõimalusega mudel sobib hästi segamiseks ja jää killustamiseks. Käsimikser sobib samuti jookide segamiseks, koore vahustamiseks.

Mahla eraldaja või tsentrifugaalne mahlapress

Kui retsept sisaldab poest mittesaadavaid mahlu või selliseid, mis tulevad paremad ise tehes, siis on vaja tsentrifugaalpressi. See eraldam mahla puuviljast või köögiviljast ja eristab viljaliha. Kui teil puudub mahlapress võite püreestada puu- või aedviljad mikseris või köögikombainis ja siis kurnata püree. See meetod ei sobi kõigi puu-, aedviljade puhul, vaid siis kui on suurem veesisaldus viljas.

Tsitrusmahlapress või sidrunipress

Elektrilised tsitruspressid on mõistliku hinnaga, säästavad palju aega ja energiat. Sobivad ka käsitsi pressitavad versioonid, aga on väsitav pressida mitu apelsini käsitsi.

Apple Fizz

12 cl õunamahl
1 tl suhkrusiirup
½ tl värskelt pressitud sidruni mahl
gaseeritud mineraalvesi
šeiker, highball-klaas
80 cal

Apricot Chill

15 cl aprikoosinektar
15 cl piim
1 spl. kookossiirup
2 kühvlikest vanillijäätist
elektrimikser, collins-klaas
serveerida kahele
455 cal; 42,5 mg kolesterooli

Arcata Sunset

9 cl jõhvikamahl
3 cl värskelt pressitud laimi mahl
garneer: laimilõik, mündioksake
šeiker, veiniklaas
62 cal

August Moon

24 cl õunamahl
24 cl vaarikamahl
1 spl. värskelt pressitud laimi mahl
1 spl. mesi
elektrimikser, highball-klaas
serveerida kahele
132 cal

Bananarama

9 cl aprikoosimahl
4 cl kookospiim
½ banana
elektrimikser, highball-klaas
serveerida kahele
393 cal

Blueberry Shake

120 gr külmutatud mustikad
24 cl piim
2 kühvlikest vanillijäätist
garneer: värsked mustikad
elektrimikser, collins-klaas
472 cal; 91,2 mg kolesterooli

Catalina Smoothie

1 banaan
120 gr värsked maasikad
4 cl mesi
24 cl värskelt pressitud apelsini mahl
garneer: maasikas
elektrimikser, collins-klaas
341 cal
Aseta tükeldatud banana, maasikad ja mesi mikserisse. Püreesta. Lisa juurde apelsinimahl ja sega veelkord.

Cherry Moon

12 cl õunamahl
9 cl magustamata kirsimahl
gaseeritud mineraalvesi
garneer: laimilõik
šeiker, collins-klaas
176 cal

Coco cola

6 cl kookospiim
3 cl värskelt pressitud laimi mahl
kokakoola
garneer: laimilõik
šeiker, highball-klaas
196 cal

Cranberry Cooler

18 cl jõhvikamahl
9 cl õunamahl
1 spl. värskelt pressitud sidruni mahl
gaseeritud mineraalvesi
garneer: laimilõik
ehitamine, collins-klaas
141 cal


Del Norte

12 cl jõhvikamahl
12 cl greipfruudimahl
3 cl värskelt pressitud laimi mahl
garneer: laimilõik
segamisklaas, collins-klaas
116 cal

Green Summer Cooler

9 cl ananassimahl
6 cl värskelt pressitud laimi mahl
3 cl roheline piparmündisiirup
ginger ale
garneer: värske kurgilõik, laimilõik
šeiker, Collins-klaas
157 cal

Kiwi Kiss

12 cl kiivimahl
6 cl ananassimahl
1 tl. värskelt pressitud sidruni mahl
1 tl. värskelt pressitud laimi mahl
garneer: sidruni- ja laimilõik
šeiker, veiniklaas
160 cal

Mocha Slush

12 cl piim
6 cl kohvisiirup
3 cl šokolaadisiirup
garneer: šokolaadipuru
elektrimikser, veiniklaas
281 cal; 15,3 mg kolesterooli

Montecito Cooler

9 cl värskelt pressitud laimi mahl
1,5 cl suhkrusiirup
bitter-lemon soda
garneer : laimilõik
šeiker, collins-klaas
83 cal

Orange Joey

12 cl värskelt pressitud apelsini mahl
9 cl rõõsk koor
6 cl vanillisiirup
garneer: apelsinilõik
elektrimikser, highball-klaas
310 cal; 31,3 mg kolesterooli

Pepper Pot

12 cl ananassimahl
3 cl apelsinisiirup
3 cl värskelt pressitud sidruni mahl
3-5 dashi Tabasco kaste
garneer: punapiprakaun, curry,t peale riputamiseks
šeiker, highball-klaas
146 cal

Red Apple Sunset

6 cl õunamahl
6 cl greipfruudimahl
3-5 dashi grenadine
šeiker, kokteili – veiniklaas
66 cal

Santa Cruz Boardwalk

6 cl värskelt pressitud sidruni mahl
½ tl suhkrusiirup
½ pirni
gaseeritud mineraalvesi
garneer: värsked vaarikad
elektrimikser, highball-klaas
21 cal

Shirley Temple

6 cl värskelt pressitud sidrunimahl
1,5 cl suhkrusiirup
1,5 cl grenadine
ginger ale
garneer: kokteilkirss, apelsinilõik
šeiker, old-fashioned klaas
83 cal

Strawberry Colada

15 cl ananassimahl
6 värsket maasikat
3 cl kookoskreem
garneer: ananassisektor
elektrimikser, highball-klaas
195 cal

Vanilla Coffee

18 cl kuum must kohv
3 cl vanillisiirup
3 cl rõõsk koor
vahustatud koor
garneer: kaneelipulk, riivitud muskaat
ehitamine, iiri kohvi klaas, kohvitass
134 cal; 17,2 mg kolesterooli

Zen Cooler

12 cl hele viinamarjamahl
3 cl värskelt pressitud sidruni mahl
ginger ale
garneer: sidrunisektor
šeiker, highball-klaas
96 cal

The California Health Bar Drink Guide Sally Ann, berk
Könemann 1995