Ajalugu

Joob must maa;
nii joovad puud,
joovad mered ja jõed,
päike joodab merd;
kuu koguni päikest,
mida soovite ometi teie, inimesed;
joomist ära keelata?
–Anakreon

Kui ma 38 aastat tagasi 12. oktoobrikuu hommikul sisenesin restoran – varietee Astoria suurde söögisaali, kus juba minu õpetaja Enn nõudega askeldas, ei arvanud, et amet, mida õppima hakkan, seob mind elulõpuni. Pool aastat õpilasaega toredas kollektiivis, mille noorim liige olin ja kus ülemkelneri eluaastad ületasid 60. piiri, mõõdus lennukalt. Pärast Astoria likvideerimist 1. septembril 1975, tegin vahepeatuse hotell Viru II korruse restoranis, et siis 1977. aasta märtsis uues avatavas restoranis Du Nord jätkata kuni aastani 1992, millal lõpetasin tegevteenistuse baarmenina , et avada oma koolitusfirma. Koolitajana olin selleks ajaks , põhitöö kõrvalt, tegutsenud juba 15 aastat. Eriti viljakad olid tööaastad 1979 – 1986, kui käisin õpetamas kelnerite gruppe Tallinna 15. Tehnikakoolis. Selle aja jooksul said tarkusi 170 noort poissi ja tüdrukut, kelledest paljud töötavad siiani restoranialal, catering juhtidena, suurtes joogifirmades.. Pöördepuntiks minu maailmavaate, teadmiste kujundamisel, baarinduse ja koolituse suhtes oli õe Evi poolt kingitud , Kuuba reisilt 1981.aastal ostetud, raamat “ The Barman’s sixth sense “. Sealt sain esimese informatsiooni I.B.A. kohta ja suure positiivse emotsiooni Kuuba baaritöötajate koolitussüsteemist. Võttis aega 12 aastat, et unistus teostada – asutada oma õppeklass. 1994. aastal, ühena asutajaliikmetest, asutasime Eesti Baarmenite Liidu, kus olin koolitusosakonna juhataja, asepresident ja aastatel 1998 – 2003 president. Minu elu tippsündmuseks jääb kindlasti EBA vastu võtmine Rahvusvalise Baarmenite Assotsitsiooni liikmeks 01. oktoobril 1999. aastal Göteborg´is. E.B.A. delegatsioonijuhina olen osa võtnud I.B.A. kongressidest :

1998 Lissabon ( Portugal )
1999 Göteborg ( Rootsi)
2000 Singapur
2001 Rio de Janeiro ( Brasiilia )
2002 Bled ( Sloveenia )

Eriti meeldejääv oli osavõtt I.B.A pidulikust 50. aasta tähistamise koosolekust 24. veebruaril 2001 Torquay´s ( Inglismaal), mis toimus samas Grand Hotellis, kus 1951. aastal asutati I.B.A. Unistus oli täitunud !!

Piccolo Koolituse OÜ asutasin 02.september 1993.aastal Kahekümnekolme aasta jooksul on kelneri ja baarmeni intensiivkursusi läbinud kaugelt üle 2750 õpilase, kellede vanusepiirid on jäänud 14 eluaasta ja 59 vahele. Vähe on Eestis ööklubisid, tipprestorane, kus ei tööta Piccolo lõpetajad. Minu õppeklassi jookideriiuleid on toetanud sellised Eesti suurhulgifirmad nagu: Prike, Valior, Tridens, Altia, Pernod Ricard Eesti – läbi nende premiumgrupi jookidest valmistatud kokteilide , püüan õpilasi juhtida kokteilisaladuste maailma. Kui kursuslased õpivad valmistama segatud jooke sellistest brändidest nagu : Smirnoff, Finlandia, Absolut, Gordon’s, Beefeater, Bombay Sapphire, Pepe Lopez, Bols ja De Kuyper liköörid, Havana Club ja Cinzano , Captain Morgan, Grand Marnier ja Cointreau, Galliano, Remy Martin, Jack Daniel’s, Jameson ,Wennekeri liköörid ja paljud, paljud teised tippjoogid, siis võib kindel olla , et nende poolt edaspidi valmistatavad kokteilid saavad kõrgema kvaliteediga jookideks, mis aitavad kaasa tarbijate maitsemeele arengutele, siirdumaks kokteilimaailma mõõtmatutele avarustele. Väga paljud kursuslased on saanud Piccolo õpingutelt võistlemispisiku. Kõigil seni toimunud vabariigi kelnerite esivõistluste võitjate seas on Piccolo lõpetajaid või olnud eelnevalt läbinud minu kursusi Õppekombinaadis: kahekordne Eesti meister Margus Lingkreim, Angela Jurs, Argo Koppa, Eveli Kalberg, Üllar Niitav, Kristel Allikajaka, Heiko Hiller. Võistluste organiseerimisel on mul tihedad, viljakad kontaktid Profexpo OÜ kollektiiviga. E.B.A. põhiliikmeskonna moodustavad Piccolo lõpetajad. Ainuke iga aastane võistkondlik rahvusvaheline kokteilide võistlus Eestis on “ Piccolo Grand Prix “, mille läbiviimist alustasin 1996.aastal, üks populaarsemaid jõukatsumisi baarmenite seas.

Alates 1976. aastast olen püüdnud koostada kelneri – baarmeni konspektraamatuid, et abistada meie teenindavat personali.

“Alkohoolsete ja toniseerivate jookide valmistamise tehnoloogia” I osa 1976.a.

“Alkohoolsed ja toniseerivad joogid.Alkohoolsed segujoogid” II osa 1977.a.

“Teenindamine toitlustusettevõttes. Väike õpperaamat kelneritele”  1984.a.

“Alkohoolsed ja toniseerivad joogid. Baarijoogid”  1984.a.

 Pikkade aastate töötulemusena koostasin ja avaldasin 2003. aastal mahuka baariõpperaamatu “Joogiraamat – särav kuld klaasis ” ja 2010.aastal uuendatud kokteiliraamatu  ” Kokteil – segujookide Kuningas “Loodan, et need raamatud aitavad baaripersonali igapäevatöös ja ka kodudes inimesi, kes soovivad valmistada oma külalistele rõõmu, häid maitsmiskogemusi ja rahulolu, valmistades ühe toreda kokteili või segujoogi. Peagi soovin avaldada ka mahuka lauakatmise saladusi valgustava raamatu!!

Kui ma 12. oktoobril 1973 alustasin kelneriõpinguid, ei teadnud ma siis, et kunagi saab minu elukutseks restoranidele ja baaridele teenindavapersonali koolitamine, mille üle tunnen suurt rahuldust.

Austusega,
Urmas Otspere
Piccolo Koolituse OÜ direktor/mentor
E.B.A. auliige